kesäkuuta 02, 2011

Detrian historiaa 4 : yrittien kerääminen alkaa




Bloggeritekstiä osa 4
Vuonna 1997 käynnistin projektin yrttien hankkimiseksi tuleville tuotteille. Yhteistyökumppaneiksi valitsin Lapin 4H-piirin ja ProAgria Lapin. Asiantuntijana toimi Maa- ja Metsätalousministeriön Apukan tutkimusasema sekä Metsäntukimuslaitos Metla Rovaniemi.
Projektissa koulutettiin yrttien kerääjät, joista muodostettiin viisi osuuskuntaa Lapin maakuntaan. Yhteensä hyväksyttyjä kerääjiä osuuskunnissa oli noin sata. Kerääjät ovat porotilojen emäntiä, luomuyrittäjiä ja 4H-piiriläisiä. Yrttien keräys tuokin tervetullutta ansionlisää Lapin alueille, joissa työtilaisuuksia ei juuri ole tarjolla. Projektin aikana kehitettiin ja laadittiin laatustandardi jokaiselle kerättävälle yrtille. Tätä standardia noudatetaan edelleen ja sen ansiosta lopputuotteen mahdollinen laatuvirhe voidaan jäljittää aina kasvupaikkaan saakka.
Pohjoisen kansat ovat käyttäneet rohdosyrttejä monenlaisten vaivojen helpottamiseen ja parantamiseen jo kauan ennen nykyaikaista lääketiedettä. Usean yhä käytössä olevan lääkeaineen taustalla on kauan rohtona käytetty yrtti – pitkä kokemus ja perimätieto.
Kauneuden- ja terveydenhoito on alkanut jo ihmiskunnan alkuhämärissä. Kosmeettiset ja hoitavat aineet on vuosituhansien ajan valmistettu saatavilla olevista luonnonaineista kuten yrteistä, savesta ja turpeesta. Menetelmät, osaaminen, tieto, raaka-aineiden sekä vaikuttavien yhdisteiden tuntemus ja saatavuus ovat parantuneet koko ajan.
Nykyaikainen bioteknologia, tutkimus- ja tuotekehitystieto, perimätieto, puhtaassa pohjoisen luonnossa kasvaneet raaka-aineet ja vankka käytännön kokemus tekevät Detrian kosmetiikka- ja hoitovalmisteista ainutlaatuisia, tehokkaita ja turvallisia käyttää. Detria käyttää tuotteisiinsa ainoastaan puhtaasta suomalaisesta luonnosta, Lapin ns. luomukeruualueilta, kerättyjä yrttejä.
Luomukeruualueen statuksen saavat sellaiset marjanpomintaan ja yrttien keräilyyn sertifioidut alueet, joilla ei ole käytetty lannoitteita eikä torjunta-aineita. Myös maaston rikki-, typpi- ja raskasmetallipitoisuuksille on asetettu tiukat ylärajat. Detrian valmisteissa käytetyt yrtit täyttävät rohdosraaka-aineille asetetun GAP-standardin.
Yrttien keräys luontoa säästäen
Yrttien kestävän keräyksen varmistamiseksi Detria on mukana vuonna 2005 alkaneessa Metsäntutkimuslaitoksen hallinnoimassa METTE –hankkeessa, jonka tarkoituksena on kehittää luonnontuotealan raaka-aineiden hyödyntämistä Lapissa.
Pohjoinen valo
Kasvit yhteyttävät valon vaikutuksesta. Kun päivä on kesällä pitkä, kasvi yhteyttää lähes tauotta. Kasvukausi on pohjoisessa lyhyt, mutta pitkän vuorokautisen päivänvalon ansiosta kasvien väri- ja aromiainepitoisuudet nousevat erittäin korkeiksi.
Detrian tuotteissa käytettyjä luonnon raaka-aineita ovat mm. turve, siankärsämö, väinönputki, sianpuolukka, mustikka, mesiangervo, kataja, pihka, koivunlehti ja männyn verso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti