elokuuta 24, 2011

Mesiangervoa ja siankärsämöä talvivarastoonBloggerin teksti numero 9

Minulle mesiangervon kukkien tuoksu tuo aina mieleen kesän ja kärpäset. Paras keruuaika on heinäkuu. Mesiangervosta keräämme kukat, jotka sisältävät eniten vaikuttavia aineita. Tärkein niistä on salisyylihapon esiaste salisylaatti. Salisylaatilla on lähes samat ominaisuudet kuin salisyylihapolla; lievittää kipua, ohentaa verta ja ehkäisee tulehduksia. Se on luontoäidin oma aspiriini. Kokemukseni mukaan salisyylihapolle herkistyneet ihmiset eivät välttämättä ole kuitenkaan yliherkkiä mesiangervon salisylaatille. Mesiangervon kukan uutetta käytetään Relaxant Lihastenrentouttajassa. Tuote on ollut markkinoilla vuodesta 1999 alkaen ja näinä vuosina tutkitun tiedon lisäksi on kertynyt paljon kokemusperäistä tietoa voiteen vaikutuksista. Tutkimustietoihin voi tutustua osoitteessa www.relaxant.fi.
Eniten on tullut palautetta voiteen hyvistä vaikutuksista lasten kasvukipujen lievittäjänä. Kurkkukivun ja flunssan lievitykseen on voidetta levitetty kaulalle korvasta korvaan ulottuvalle alueelle. Mielenkiintoinen palaute on myös se, että ajokoirien kramppaaviin lihaksiin Lihastenrentouttajasta on ollut apua.

Vienankarjalaisessa parannusperinteessä reuma- ja nivelkipuja on hoidettu mesiangervohauteilla. Salisylaateilla lienee merkittävä osuus kipujen lievenemisessä.

Mesiangervon kukan keruu Sallassa.
Siankärsämö, ”pyörtämön pöllö”, kasvaa ahoilla ja pientareilla. Siankärsämöstä keräämme talteen kukinnot. Keruuaika alkaa heinäkuun puolivälistä ja jatkuu elokuun loppuun. Kukissa on paljon vaikuttavia aineita; flavonoideja, joilla on suotuisa vaikutus verenkiertoon ja lihaskouristuksiin. Näiden tehoaineiden vaikutuksesta siankärsämö on saanut kansanparantajien keskuudessa tuhattaiturin maineen. Parantajat osasivat siankärsämöllä hoitaa mm. laskimovaivoja, peräpukamia, vatsakatarria, jalkojen verenkiertohäiriöitä ja naisten kuukautisvaivoja.

Siankärsämön kukkaa käytetään Relaxant Jalkavoiteessa. Voide tuli markkinoille vuonna 2002 ja siitä tuli vuodessa suosittu tuote paleleville jaloille ja suonikohjuista kärsiville.

Mielenkiintoista on ollut havaita kuinka nimi ohjaa tuotteen käyttöä. On tullut tiedusteluja kuluttajilta, voiko jalkavoidetta käyttää paleleville käsille tai muihin vartalon osiin. Tietenkin voi käyttää.

Kuluttajat ovat huomanneet jalkavoiteelle muitakin käyttökohteita kuin mitä tuote lupaa. Sitä on käytetty menestyksellä peräpukamien hoitoon ja naisten kuukautisten aikana alaselän ja alavatsan jomotuksen hoitamiseen. Monet psoriaatikot ovat kertoneet päässeensä eroon jopa hilseilevistä psoriasislaikuista.

Siankärsämön kukista voi valmistaa myös teetä. Se edistää erityisesti rasvaisten ruokien ruuansulatusta.

Tenho PitkänenEi kommentteja:

Lähetä kommentti