syyskuuta 30, 2011

Psoriasis ja Sevetin matka

Bloggeriteksti 10

Psoriaksesta ja Sevetin matkasta

Sevettijärvellä

Auringonlasku Nilijärvellä





Riekonmarja tunturissa


Sevettijärven reissu on takanapäin. Tuli koettua Lapin ruskaa, joka oli tosin aika vaisu. Jänispään tunturillekin tuli patikkareissu tehtyä. Merkillinen kokemus tuli koettua – sopulien vaellus. Sopulien raatoja oli tuhkatiheään autojen yliajamina. Sevettijärvellä kuolleita sopuleita ajelehti pitkin järven selkää. Paikalliset asukkaat kertoivat saaneensa taimenia ja haukia vatsat täynnä sopuleita. Mitkä juhlat sopulit olivatkaan järjestäneet haukoille, pöllöille, ketuille, variksille, korpeille ja tietenkin taimenille ja hauille.



Kävin myös haastelemassa kolttamummo Nastin kanssa kolttien kansanparannusperinteestä. Hänellä kuulosti olevan tiedossaan samoja parannuskeinoja kuin mitä Vienan Karjalassakin tunnettiin. Pakurikääpää käytettiin voiman ja kunnon palauttajana sairaille. Pihkamälliä pureksittiin jos henki haisi (varmaan kariesta, johon pihkan terpeenit ovat tehokkaista). Nuhaa, kurkkukipua ja kuumetta, eli romuskaa, hoidettiin männynkerkkäteellä.

Psoriaksesta

Itse sairastan psoriasista ja tästä mainitsin MTV3:n Studio55 suorassa lähetyksessä. Siitä seurasi puhelutulva, että miten ja millä lailla tuotteemme vaikuttavat psoriasikseen. Olen etsinyt tähän sairauteen hoitotapaa vuosien ajan, onnistumatta siinä täydellisesti. Itse käytän meidän Fysiturvetta viikon kuurina, silloin kun lääkevoiteiden teho alkaa vähetä. Turve puhdistaa ihoa, elvyttää ihon toimintaa ja poistaa kuona-aineita. Tämän puhdistuskuurin jälkeen lääkevoiteet jälleen tehoavat. Psoriasikseen kuuluu tyypillisesti myös kutina. Siihen meidän valmistama Relaxant Lihastenrentouttaja toimii. Moni psoriaatikko on saanut avun ja helpotuksen Relaxant Jalkavoiteesta. Meille on tullut palautteita henkilöiltä, jotka ovat päässeet jopa eroon psoriläiskistä joksikin aikaa. Näistä palautteista innostuneena olen itsekin kokeillut Relaxant Jalkavoidetta, mutta tulokset ovat huonoja minun kohdallani. Sairaudella lienee yksilöllisiä ominaisuuksia ja meissä ihmisissäkin on eroja. Tunnettua on, että jollekin ainoastaan Burana auttaa eikä Ibusalista ole mihinkään, vaikka kummassakin vaikuttavana aineena on ibuprofeeni.

Tenho Pitkänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti