kesäkuuta 30, 2011

Blogi, osa 7 Kolttien parannusperinnettä

Blogi, osa 7
Kolttien parannusperinnettä
Sevettijärven kolttakylä on Inarin pohjoisosassa. Kolttasaamelaisia kylässä asuu noin 250. Kylä perustettiin sodan jälkeen Suonikylästä evakuoiduille koltille uudeksi asuinalueeksi, kun rauhansopimuksessa vanha kylä jäi Venäjälle. Kylässä asuu vieläkin kolttia, jotka ovat syntyneet siellä. Heillä on mielenkiintoisia tarinoita kerrottavanaan kolttien käyttämistä kansanparannuskeinoista.
Koltat tunsivat psoriasiksen ja heidän hoitokeinonsa tähän oli rasvaisen kalan sisälmykset. Kalan sisälmyksillä hierottiin ihottuma-alueita. Itsekin psoriaatikkona testasin menetelmää ja totesin sen helpottavan iho-oireita.
Särkyä koltat lievittivät akupunktion kaltaisella taulaus-menetelmällä. Taulaaminen tapahtui hienontamalla kuivaa koivun kääpää. Kääpäjauhe asetettiin kipukohdan päälle ja tuluksilla iskettiin kipinä taulajauheeseen. Taulajauhe paloi räjähdyksenomaisesti ja jätti jäljelle pienen palovamman. Tällä onnistuttiin helpottamaan monia kipuja.
Ihon palamista Kuolan koltat estivät sianpuolukan lehdistä keittämällään hauteella, jota siveltiin iholle tunturissa liikuttaessa. Parkkiintunutkin iho palaa kesäisessä auringonpaahteessa tunturissa. On kokemusta. Ihon palamisen esto-ominaisuus lienee sianpuolukassa olevan arbutiinin vaikutuksesta johtuvaa. Arbutiinin tiedetään suojelevan ihoa palamiselta.
Kolttien parannusperinteeseen on kuulunut myös loitsuilla parantaminen. Näitä taitajia ei valitettavasti ole enää elossa, enkä ole voinut heitä haastatella. Vielä on kuitenkin kolttien muistissa näitä ihmeparantajia, joista olen kuullut kertomuksia.
Sevettijärven kalansaaliista
Olen seitsemäntoista vuotta käynyt perheeni kanssa Sevetissä juhannusviikolla, ja tähän on liittynyt aina ankara perhostelu paikallisilla perhospyyntipaikoilla. Tänä vuonna onni suosi erityisen paljon pyytömiehiä. Harjuksia tuli melkein liikaa, eikä kaikkia meinannut ehtiä syödä. Harjukset paistoimme runsaassa aidossa voissa. Pari taimentakin saatiin ja suolattiin. Olivatpa ne hyviä kraavisuolattuina. Nousulohi ei ollut vielä ehtinyt Opukasjärven korkeudelle.







 



Edessä on kesäloma ja uuteen tekstiin palaan elokuussa. Hyvää kesää kaikille.


Tenho Pitkänen

2 kommenttia:

  1. Hei blogisti!

    Puhut kolttien rohdoista blogissasi, olen kuullut että saamelaiset olisivat käyttänee harjusta jossain rohdossaan? Onko tietoa ja jos niin missä ja mitä osaa harjuksesta?

    VastaaPoista
  2. Koltat ovat hoitaneet psoriasista ja atoppista ihoa kalan sisälmysten rasvalla. Harjus on yksi näistä kaloista. Käyttöohje: Kalan sisälmyksillä on hierottu ihottumaa useiten viikkojen ajan kerran päivässä.
    Tenho Pitkänen

    VastaaPoista